Éjjeli férgek


A film főszereplője egy pitiáner alak, aki a médiában találja meg a helyét és számítását azzal, hogy az éjszakai Los Angeles erőszakos világában történt balesetek és bűnügyek áldozatairól készít felvételeket, amelyeket aztán a helyi televíziónak ad el.

Index - Kultúr - Jönnek a nézőszámból a férgek

És nincs olyan írott vagy íratlan szabály, amit át ne lépne a siker érdekében. Lou Bloom Jake Gyllenhaal egy piti tolvaj, aki mindent összeszed és elad, amit csak "talál". Egyik éjjel véletlenül belefut egy autóbaleset helyszínébe, ahol egy szabadúszó újságíró, Joe Loder Bill Paxton éppen videó felvételeket készít a helyi híradónak.

Lou úgy érzi, hogy ez a munka neki éjjeli férgek testhezálló lenne, ezért ellop egy biciklit, amiből vesz egy olcsó kamerát és egy rendőrségi rádió szkennert, azzal a céllal, hogy azonnal értesüljön a folyamatban lévő balesetekről és bűnügyekről.

Ez a gusztustalan féreg már az ön nappalijában is ott van

Felfogad egy asszisztenst, Ricket Riz Ahmedaki segít neki navigálni a város utcáin és elkezdi eladni a felvételeket az egyik helyi TV hírszerkesztőjének, Nina Rominanak Rene Russoaki Rick legfontosabb üzleti éjjeli éjjeli férgek lesz.

Lou nagyon gyorsan tanul, egyre jobb lesz abban, amit csinál és ezzel párhuzamosan egyre brutálisabb felvételeket készít, amiket egyre magasabb áron tud eladni, miközben egyre alacsonyabb erkölcsi szintre süllyed.

hogyan kezeljük a babát férgektől deworming az óvodában

Ahogy felfut az üzlet, úgy lesz éjjeli férgek jobb a felszerelése, és új, bivalyerős autójával már sokszor hamarabb kiér egy-egy helyszínre, mint a rendőrség. Lou bármire képes a sikerért és a pénzért, egy idő után már attól sem riad vissza, hogy maga kreáljon baleseteket, vagy akár gyilkosságot… Dan Gilroy forgatókönyvíró első rendezése volt az Éjjeli féreg, ami, mint a legtöbb modern film, több műfaj keveréke.

Bár a thriller elemek dominálnak a noir keretben, éjjeli férgek ezek mellett rendelkezik dráma, dark comedy és akár horror elemekkel is. Bár a Nightcrawler ebben a témában nem ad igazán többet, mint a már említett két korábbi film, de remekül modernizálja azt mind tartalmában, mint látványvilágában. Ebben a kegyetlen és cinikus noir világban éjszaka keselyűk és férgek cirkálnak a nagyváros utcáin, hogy szenzációhajhász módon tudósítsanak egy-egy balesetről, bűnesetről.

Értékelés:

Manapság már az újszülött is tisztában van azzal, hogy hogyan is működik a modern média skrupulusok nélküli, manipulatív, éjjeli férgek és erkölcstelen világa és talán azzal is, hogy olyan, mint független és minőségi újságírás vagy médium ma már nem létezik. Vagy ahogy Billy Wilder filmjéből kiderül, már ben sem létezett. Sőt, valószínűleg sose létezett, ez csak egyfajta városi legenda, amit az újságírók terjesztenek a mai napig is.

Csak ma már a kutya nem hiszi el ezt, hiszen mindenki számára nyilvánvaló, hogy egyetlenegy újság vagy tévécsatorna sem független.

Ez a gusztustalan féreg már az ön nappalijában is ott van Onozó Róbert

Sehol a világon. És most itt nem is feltétlenül a politikai elköteleződés és elfogultság a lényeg, ami egyébként szintén minden újság esetén fennáll.

A film ugyanis nem a média és a politika éjjeli férgek, hanem sokkal inkább a média és fogyasztói társadalom kapcsolatára koncentrál, ugyanis ez a kettő mindig kéz a kézben együtt jár és egymástól függenek. Nem létezne szenzáció hajhászós bulvármédia a fogyasztói társadalom diktálta kereslet nélkül és vica versa. Az éjjeli férgek szeretnek megvetően beszélni a média aljasságairól, hazugságairól, és arról, hogy milyen módon akarják őket manipulálni, befolyásolni, de valójában ők éltetik, etetik ezt a világot, amivel kölcsönös szimbiózisban élnek, vagy még inkább parazitaként telepednek meg egymáson.

A média és a társadalom kapcsolatában az a fura helyzet áll elő, hogy a gazdatest éjjeli férgek parazita, és a képletet úgy is meg lehet parazita sorozat 20, hogy esetleg létezhetne minőségi újságírás, ha éppen nem az ellenkezőjére lenne igény és kereslet.

Az Éjjeli féreg, azaz a film főszereplője szimbolizálja a bulvármédia és a fogyasztói társadalom szimbiózisát, hiszen ennek a fogyasztói keresletnek köszönhetően csinál karriert a modern média világában ez a végtelenül gátlástalan alak.

Stáblista:

Lou Bloom talán a legsötétebb és legvisszataszítóbb noir antihős, aki csak megjelent a filmvásznon. Nem sok olyan antihős létezik, aki a hibái ellenére valamilyen szinten ne tudná elnyerni a néző szimpátiáját.

enterobiasis inkubációs periódusos táblázat trichinella gyógyszer

Talán csak Lou Bloom az egyetlen kivétel ez alól. Tanulatlansága és tapasztalatlansága ellenére a jó kommunikációs készséggel rendelkező férfi nagyon gyorsan beletanul a szakmába, beilleszkedik a média világába, éjjeli férgek hamarosan már sikeres emberként gondolhat magára ez a korábbi piti tolvaj.

Nem véletlen az, hogy miért sikerül pont a média területén karriert csinálnia: Lou ugyanis nem rendelkezik semmilyen moralitással, etikával, lelkiismerettel, érzékenységgel, vagy lényegében bármilyen olyan tulajdonsággal, ami egy kicsit is emberivé tenné.

férgek kezelése típusuk és típusuk milyen gyógyszert inni a parazitákból a testben

De ezek nem is hiányoznak neki ebben a világában, mert ezek a tulajdonságok itt kifejezetten károsak lennének számára, hiszen ebben az esetben előfordulhatna, hogy az első gondolata nem az éjjeli férgek, hogy a kamerát a szenvedő áldozatok arcába tolja, hanem az, hogy segítsen nekik.

Lounak azonban nincsenek erkölcsi aggályai, vagy akár bármilyen érzései, empátiája, ezért csak az ambíciója vezérli és folyamatosan azt figyeli, hogy mit és kit manipulálhat és fordíthat a saját hasznára, ami alatt ő a hírnevet és a pénzt érti. Pedig kezdetben még azzal sincs tisztában, hogy mi éjjeli férgek számít fontos hírnek, miért fizetnek a legtöbbet a tévécsatornák — azaz mi érdekli a legjobban a nézőket, tehát minket.

parazita megelőzés gyermekeknél milyen gyógynövényt inni a férgektől

Ez azt jelenti, hogy az áldozat vagy áldozatok olyan jómódú középosztálybeli fehérek, akiket szegények vagy egy valamelyik kisebbséghez tartozó ember sebesített meg. A legjobban úgy tudnám megfogalmazni neked a sugárzott híreink szellemiségét, hogy olyanok, mint amikor egy elvágott nyakú éjjeli férgek sikoltozva rohan az utcán.

A kérdés, hogy hová vezet mindez? Nos, Éjjeli férgek és Nina esetében is azt látjuk, hogy nincs alsó határ. Jake Gyllenhaal Lou Bloom szerepében a film számos erős eleme közül a legerősebb.

Lou a történet elején egy lecsúszott hajléktalan tolvaj, abszolút kívülálló mindenféle emberi vagy társadalmi kapcsolat nélkül.

Tartalomjegyzék

Aztán Lou később - az erkölcsi mélyrepüléssel párhuzamosan - a média világának éjjeli férgek ezzel együtt az egész fogyasztói társadalomnak is része lesz, ami azonban nem jelenti azt, hogy emberi kapcsolatok terén jobban állna, vagy jobban akarna állni.

Bár szexuálisan megzsarolja a szintén nagyon ambiciózus Ninat, ez azonban nem valódi vonzalomról vagy emberi kapcsolatról szól, hanem egyszerűen élvezi a hatalmát az őt korábban lenéző nő felett.

  1. Az amerikai álomgyár öklendezte fel ezt a gátlások nélküli self-made-mant.
  2. A bulvár mételye – Éjjeli féreg | sport11.hu
  3. Éjjeli féreg (Nightcrawler) - Time Goes By
  4. Олвин глядел на нее в полном изумлении.
  5. Если бы только найти других, таких же, как он сам, с ком он мог бы разделить свои мысли и чувства.
  6. Éjjeli féreg – Wikipédia
  7. Hosszú korbféreg

Lou sovány és beesett arcú kinézete, valamint Gyllenhaal kiváló arcjátéka és testbeszéde remekül adja vissza karaktere nem emberi, minden empátiát nélkülöző szinte kísérteties jellegét, miközben majd szétrobban az ambíciója, sikeréhsége és hatalomvágya hajtotta szenvedélytől és a lelkesedéstől. Jake Gyllenhaal azon végtelenül tehetséges színészek közé tartozik, akik egyszerűen nem tudnak rosszul játszani, de itt nyújtotta élete egyik legjobb alakítását, én hiányoltam is egy kicsit az Oscar-jelölést.

A főszereplő karaktere mellett a mellékszereplők már nem olyan jól megírtak, de a színészi játékot illetően ezek esetében sem panaszkodhatunk, ugyanakkor Jake Gyllenhaal annyira jó volt, hogy egy kicsit mindenki mást elhalványított. A középosztálybeli, szakmájában sikeres, intelligens és tanult Nina kezdetben látszólag a lecsúszott aljaproli tolvaj Lou totális ellentettje.

Aztán idővel egy szintre jutnak. Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy Lou emelkedik fel hozzá szakmailag és emberileg, valójában a férfi sokkal inkább lecsúszik morálisan a nőhöz, akitől a szakmát tanulja. A film egy neo-noirhoz képest meglehetősen szemérmes Lou és NIna közötti szex témájában és nem mutatja be az együttlétüket, ezt inkább csak sejtjük.

Ugyanakkor megtörténte nem kétséges, mivel Nina esetén is tisztában vagyunk eddigre már, hogy a karrierjéért ő is bármire képes. Éjjeli férgek ezzel Lou éjjeli férgek tisztában van.

A szexjelenet hiányának egyébként nem annyira szakmai, mintsem inkább emberi okai voltak, ugyanis Nina karakterét alakító Éjjeli férgek Russo, a rendező, forgatókönyvíró Dan Gilroy felesége.

Klág Dávid Amikor először látjuk, akkor éppen vasúti sínek mellől próbál drótot lopni, hogy abból szedje éjjeli férgek a pénzét, és amikor meglátja az arra járó biztonsági őr szép óráját, akkor egy rövid monológ után nekimegy, mintha meghallotta volna egy bokszmeccsen a csengőt. Fotó: Ascot Elite Aztán elviszi a lecsípőfogózott kerítést egy szeméttelepre, ahol megpróbál alkudni az áron, majd amikor nem sikerül neki, akkor előad egy motivációs tréningre emlékeztető szöveget arról, hogy miért alkalmazhatnák a telepen. A főnök éjjeli férgek. Ilyen ember Lou Bloom, aki a bogárszemeivel, a beesett arcával, a hátranyalt hajával és a valószínűleg összelopkodott ruhatárával azt testesíti meg, amitől annyian félnek: az embert, aki nem hajlandó leállni, aki az utolsó pillanatig teper a céljáért, aki a mindenhonnan összeszedett mondataival próbál meggyőzni, aztán ha nem sikerül, akkor üt.

Valószínűleg kényelmetlen lett volna mindenki számára egy szaftosabb szexjelenet. Lou asszisztensét, Ricket Éjjeli férgek Ahmed játssza, aki az átlagembert szimbolizálja a filmben, mivel általában úgy reagál különböző helyzetekben, ahogy a nézők többsége reagálna. Ő nem akar mindenáron hatalmas éjjeli férgek elérni, inkább csak egy érdekes melót szeretne, amit szívesen csinál, és amiből úgy, ahogy meg tud élni.

Mivel őt nem az ambíció hajtja, ezért nem is hajlandó mindenre, és erkölcsileg sem csúszik le Lou szintjére.

Navigációs menü

Mindez azonban egy noir környezetben nem jelent túl sok jót a számára, aki a film a legemberibb karaktere. Ez a karakter valahol Lou és Rick szintje között áll erkölcsileg. Rosszabb az átlagember Ricknél, mert ő is csak egy éjszakai hiéna, de Lounál azért egy fokkal mégiscsak emberibbnek tűnik, és eszébe se jut mindent megtenni a sikerért.

Bár az is lehet, hogy ez inkább csak a fantáziájának hiányát mutatja, éjjeli férgek nem az erkölcsi szintjét. Az a James Newton Howard szerezte a Nigthcrawler zenéjét, aki a Pretty Womanét, a The Fugitive-ét, a Batmanét is, szóval biztosak lehetünk benne, hogy itt is remek munkát végzett, ami nagyban hozzájárult a film noiros amoszférájának megteremtéséhez.

Az előzőekkel ellentétben Itt most azonban nem Howardra jellemző grandiózus nagymozi hatást keltő háttérzene szól, hanem főleg szintetizátoros hangzáson alapuló elektronikus zene hallható.

A filmet több, mint 80 helyszínen forgatták, ami elég nagy kihívás elé állította Robert Elswit operatőrt. A fényképezés két éjjeli férgek szempontja az volt, hogy egyrészről megmutassák az éjszakai Los Angeles vad és fenyegető oldalát, másrészről pedig a noiros látványvilág megteremtése.

Elswit egyikben sem okozott csalódást, már csak azért sem, mert a Nightcrawler egyike a legszebb neo-noiroknak.

A vágó, a rendező Dan ikertestvére, John Gilroy is remek munkát végzett, amivel megalapozva a film éppen megfelelően élénk ütemét, sebességét. A Nightcrawlert akár a Gilroy família családi vállalkozásnak is tekinthetjük, hiszen az író és rendező Dan filmjében a felesége, Rene Russo éjjeli férgek a női főszerepet, ikertestvére, John Gilroy a vágó, másik testvére Tony Gilroy a producer, de még a vágó, John Gilroy lánya, Carolyn Gilroy is játszik egy rövidke mellékszerepben.

Bárcsak minden családi vállalkozás olyan jól sikerülne, mint Gilroyék Éjjeli férge, amely a feszültséget folyamatosan fenntartván remek ütemben képes a történet kibontására, miközben magas színvonalú párbeszédek hangoznak el a kiválóan eljátszott karakterek szájából, és még az akciójelenetek is stílusosak és remekül megkoreografáltak, emlékeztetve a tévéhíradók tudósításaira.

Az intelligens, feszültséggel teli és helyenként humoros forgatókönyve mellett a másik két legjobb eleme Jake Gyllenhaal emlékezetesen kísérteties alakítása és a látványos neo-noiros fényképezése és színei. Az Éjjeli féreg az egyik legsötétebb és legcinikusabb neo-noir, ami valaha készült, kár, hogy a témájában nem ad túl sok újdonságot, ami már ne szerepelt volna olyan éjjeli férgek, a média világáról szóló filmekben, mint az Ace in the Hole vagy a Éjjeli férgek.