Szivféreg teszt


szivféreg teszt

Továbbra is nyitva tartunk! Kedves Gazdik! A Rendelőnk tehát a megszokott rend szerint H-P és ig, Szo: óráig továbbra is nyitva tart és időpontfoglalás nélkül fogadjuk betegeinket. Köszönjük a bizalmukat!

Szívférgesség Az utóbbi években egyre többször lehet hallani a főleg kutyákat megbetegítő szívféregről Dirofilaria immitisami egy szúnyogok által terjesztett féregparazita.

Szív- és bőrférgesség szűrővizsgálat

Korábban a mediterrán és trópusi, szubtrópusi vidékek élősködője volt, ma már, ahogy egyre melegebbek a nyarak és egyre enyhébbek a telek, ez a több kontinensen is honos féregfaj Magyarországon is megjelent. A féreg lárváját szúnyogok juttatják vérszíváskor a szervezetbe, ezek a lárvák több hétig, hónapig fejlődnek az erekben, többször vedlenek, méretük is növekszik, míg kifejlett koruk szivféreg teszt nem sokkal a szív és a tüdő nagyereiben lehorgonyoznak és kifejlett egyedekké alakulnak.

Ekkor már szaporodni is képesek, ami azt jelenti, hogy minden nap apró lárvák szivféreg teszt juttatják a vérkeringésbe, amiket egy újabb szúnyog vérszíváskor felvehet és tovább adhat több más kutyának. Állatokban a kifejlett férgek okozhatnak betegséget.

Szívférgesség

Az ivarérett férgek cm hosszúak és általában a tüdő nagy ereiben élnek, hosszuknál fogva belógnak a szív üregeibe is, ebből könnyen megérthető, hogy ezen a területen komolyan akadályozzák a vérkeringést, akadályozzák a szív munkáját, légzési elégtelenséget, keringési és szívelégtelenséget okoznak, ami életveszélyes állapot.

Tünetek jellemzően abban az esetben jelentkeznek, amikor már sok a féreg, az állat élénk mozgása következtében állapota romlik.

szivféreg teszt

Diagnosztizálás és kezelés 1. A szívférgességet nem könnyű mindig kimutatni. Először rendszerint egy speciális eljárással Knott teszt vérvizsgálatot végzünk, ezt a vizsgálatot rendelőnkben rutinszerűen végezzük.

Ha a vizsgálat alkalmával látunk lárvát, akkor el kell döntenünk, hogy a szívféreg, vagy a bőrféreg Dirofilaria repens lárváját láttuk e, ez azért fontos, mert a két betegség kezelése teljesen más.

Egyre gyakoribb a szívférgesség a kutyáknál

Az elkülönítést gyorstesztekkel végezzük. Ezeket a gyorsteszteket ugyancsak rendszeresen használjuk itt a rendelőben.

  • Milyen gyógyszert adni férgeknek
  • Egyre gyakoribb a szívférgesség a kutyáknál

Ha a második teszt is pozitív, akkor egy ún. PCR eljárással kell véglegesen megerősíteni a diagnózist.

Ha ez is pozitív, akkor kezelni kell a kutyust, ami nem könnyű feladat, épp szivféreg teszt a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. A szivféreg teszt rokona a fentebb már említett bőrféreg, ami szerencsére kevésbé veszélyes és könnyebben kezelhető, de ember is elkaphatja és néha károsíthatja a szemet ezért ennek kiszűrése és kezelése legalább olyan fontos feladat háziállatainkban, mint a szívféregé.

Megelőzés A fertőzés megelőzésére többféle szer alkalmazható.

szivféreg teszt

Alapvetően a szúnyogriasztásra kell törekedni, hogy a fertőzést ne adhassa át az ízeltlábú. Cseppek és nyakörv formájában is tudunk ajánlani olyan készítményeket, amelyek nem csak szúnyogok, de egyéb ízeltlábúak ellen is hatékonyak. Általában áprilistól késő őszig, október-novemberig érdemes a szúnyogriasztó szivféreg teszt alkalmazni, ha esetleg a kutyus A légzés okai és a gyomor kezelése is él és van akvárium a lakásban akár, egész évben kell védekezni, mert az akváriumban télen is szaporodhatnak a szúnyogok.

szivféreg teszt

Szivféreg teszt szeretne többet tudni a szívférgesséről, tekintse meg ezt a szakmailag remek, ám humoros és közérthető videót.