Szivfergesseg kezelése


Csiri volt az első kutya, akinél rendelőnkben szívférgességet diagnosztizáltunk.

szivfergesseg kezelése

Már szerencsére ő túl van a kezeléseken és idős kutya létére jó egészségnek örvend. Csirinél tavaszán hirtelen fáradékonyság és köhögés miatt kezdtünk vizsgálatokat. Kiderült, hogy vérében szívféreg lárvák vannak.

szivfergesseg kezelése

A szívférgességet kimutató teszt két egymás utáni alkalommal is pozitív lett. A fél évnyi összetett, speciális kezelés meghozta az eredményét, a szívférgeket kimutató teszt negatív lett, szivfergesseg kezelése szervezetéből sikerült eliminálni a parazitákat.

szivfergesseg kezelése

Még mindig szedi a szíverősítő gyógyszereket, de közérzete jelentősen javult, szívesen sétál, szaladgál, most ünnepli A két röntgenfelvételen lehet látni a különbséget a kezelés előtti, és utáni állapot között. Az bal oldali képen a szív jelentősen kitágult és a tüdő erősen beszűrt, a tüdő szöveteiben élő szívféreg lárvák okozta gyulladás miatt.

szivfergesseg kezelése

A jobb oldali képen látszik, hogy a szív mérete csökkent, már nem nyomja el a légcsövet. A tüdő átszellőzése, és a légzőfelület mérete is normalizálódott. Mivel ez a betegség akkoriban még nagyon ritkának számított, ő volt az első szívférgességre kezelt kutya a rendelőnkben.

szivfergesseg kezelése

Azóta a betegség egyre gyakrabban üti fel a fejét, a rutinszerű szűrések alkalmával egyre több fertőzött kutyát találunk. Szerencsére, ha a fertőzöttséget időben észrevesszük és kezeljük, a keringési rendszerben nem keletkezik maradandó károsodás. Szivfergesseg kezelése óta több, mint tíz szívférges kutya áll kezelés alatt és már néhány kutya kezelése sikeresen befejeződött.

A betegségről részletesebben itt olvashat.

szivfergesseg kezelése