Szivfergesseg gyorsteszt, Szívférgesség, dirofilariosis


Továbbra is nyitva tartunk!

Hasznos tanácsok Hallottál már a szívférgességről?

Kedves Gazdik! A Rendelőnk tehát a megszokott rend szerint H-P és ig, Szo: óráig továbbra is nyitva tart és időpontfoglalás nélkül fogadjuk betegeinket. Köszönjük a bizalmukat!

szivfergesseg gyorsteszt

Szívférgesség Az utóbbi években egyre többször lehet hallani a főleg kutyákat megbetegítő szívféregről Dirofilaria immitisami egy szúnyogok által terjesztett féregparazita. Korábban a mediterrán és trópusi, szubtrópusi vidékek élősködője volt, ma már, ahogy egyre melegebbek a nyarak és egyre enyhébbek a telek, ez a több kontinensen is honos féregfaj Magyarországon is megjelent.

szivfergesseg gyorsteszt

A féreg lárváját szúnyogok juttatják vérszíváskor a szivfergesseg gyorsteszt, ezek a lárvák több hétig, hónapig fejlődnek az erekben, többször vedlenek, méretük is növekszik, míg kifejlett koruk előtt nem sokkal a szív és a tüdő nagyereiben lehorgonyoznak és kifejlett egyedekké alakulnak.

Ekkor már szaporodni is képesek, ami azt jelenti, hogy minden nap apró lárvák tömegeit juttatják a vérkeringésbe, amiket egy újabb szúnyog vérszíváskor felvehet és tovább adhat több más kutyának.

szivfergesseg gyorsteszt

Állatokban a kifejlett férgek okozhatnak betegséget. Az ivarérett férgek cm hosszúak és általában a tüdő szivfergesseg gyorsteszt ereiben élnek, hosszuknál fogva belógnak a szív üregeibe is, ebből könnyen megérthető, hogy ezen a területen komolyan akadályozzák a vérkeringést, akadályozzák a szív munkáját, légzési elégtelenséget, keringési és szívelégtelenséget okoznak, ami életveszélyes állapot.

Hogyan állapítható meg, hogy szívférges a kutyám?

Tünetek jellemzően abban az esetben jelentkeznek, amikor már sok a féreg, az állat élénk mozgása következtében állapota romlik. Diagnosztizálás és kezelés 1.

A szívférgességet nem könnyű mindig kimutatni.

szivfergesseg gyorsteszt

Először rendszerint egy speciális eljárással Knott teszt vérvizsgálatot végzünk, ezt a vizsgálatot rendelőnkben rutinszerűen végezzük. Ha a vizsgálat alkalmával látunk lárvát, akkor el kell döntenünk, hogy a szívféreg, vagy a bőrféreg Dirofilaria repens lárváját láttuk e, szivfergesseg gyorsteszt azért fontos, mert a két betegség kezelése teljesen más.

Szív- és bőrférgesség

Az elkülönítést gyorstesztekkel végezzük. Ezeket a gyorsteszteket ugyancsak rendszeresen használjuk itt a rendelőben.

 • Peroxid a rossz lehelet felülvizsgálatából
 • Hogyan állapítható meg, hogy szívférges a kutyám? Az Én Kedvencem
 • Hogyan lehet megkülönböztetni egy kábítószer- drogot a hamisítástól
 • Sajnos től Baranyában is számolnunk kell a szívférgekkel is, amikor állataink paraziták elleni védelmét tervezzük!
 • Férgek gyermekekben, mint kezelni
 • Szívféreg-térkép A Ceva gyógyszergyár által kezdeményezett adatgyűjtés alapján azt mutatja megyénkénti bontásban, hogy hány, bizonyítottan szívférges kutyát találtak.
 • Szerző: Dr.

Ha a második teszt is pozitív, akkor egy ún. PCR eljárással kell véglegesen megerősíteni a diagnózist.

 1. PetCity Állatorvosi rendelő - Kecskemét - Szívféreg szûrés (ELISA)
 2. Szív- és bőrférgesség | Állatorvos Pécs
 3. Diagnosztika – Mindent a szívférgességről
 4. Szívférgesség: teszteljünk és védekezzünk, hogy Kedvencünk ne fertőződjön meg!
 5. Szívférgesség: teszteljünk és védekezzünk, hogy Kedvencünk ne fertőződjön meg!
 6. Ceva Csipkedd magad!

Ha ez is pozitív, akkor kezelni kell a kutyust, ami nem könnyű feladat, épp ezért a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. A szívféreg rokona a fentebb már említett bőrféreg, ami szerencsére kevésbé veszélyes és könnyebben kezelhető, de ember is elkaphatja és néha károsíthatja a szemet ezért ennek kiszűrése és kezelése legalább olyan fontos feladat háziállatainkban, szivfergesseg gyorsteszt a szívféregé.

Megelőzés A fertőzés megelőzésére többféle szer alkalmazható.

Alapvetően a szúnyogriasztásra kell törekedni, hogy a fertőzést ne adhassa át az ízeltlábú. Cseppek és nyakörv formájában is tudunk ajánlani olyan készítményeket, amelyek nem csak szúnyogok, de egyéb szivfergesseg gyorsteszt ellen is hatékonyak. Általában áprilistól késő őszig, október-novemberig érdemes a szúnyogriasztó szereket alkalmazni, ha esetleg a kutyus lakásban is él és van akvárium a lakásban akár, egész évben kell védekezni, mert az akváriumban télen is szaporodhatnak a szúnyogok.

Amennyiben szeretne többet tudni a második élet a semmiből élő parazita, tekintse meg ezt a szakmailag remek, ám humoros és közérthető videót.

Diagnosztika Vérvizsgálat A kimutatás folyamata a gazdik számára kicsit bonyolultnak tűnhet, hiszen a felnőtt férgek és a lárvák kimutatása külön tesztekkel történik. A felnőtt férgeket egy gyorsteszt, az ún. ELISA- teszt mutatja ki. Különféle gyártók többféle tesztje van forgalomban jelenleg, ezek megbízhatósága eltérő lehet. A gyorsteszt fél- egy órán belül választ ad.