Mennyit mérgező, Oxiológia | Digitális Tankönyvtár


A légzést és a keringést rendezni kell, mielőtt megmozdítanánk a beteget; a több órája eszméletlen beteg légzése és keringése gyakran a legkisebb mozgatásra megáll, ezért úgy kell a hordágyra helyezni, hogy a hordágyat a beteg szintjéig emeljük, majd az orvos, a hozzátartozók, munkatársak segítségével a beteget óvatosan húzzuk rá; ezután a hordágyat letesszük és 1—2 percig figyeljük, hogy megáll-e a mennyit mérgező légzése és esetleg a keringése is; ha igen, aspecifikus terápiát kezdünk, esetleg ROKO segítségét kérjük.

A mérgezett állapota szállítás alatt gyorsan változhat. Fontos a szállítás megkezdése előtt a beteg gondos előkészítése és a szállítás alatti állandó figyelése. Kritikus állapotú beteget EKG- pulzoximéter- illetve lehetőség szerint kapnográf-monitorozás mellett szállítsunk gyógyintézetbe.

Gombamérgezés tünetei és kezelése

A mentőorvos nem azért van a mentőgépkocsin, hogy mennyit mérgező gépkocsivezetőt nagyobb sebesség elérésére ösztökélje, hanem azért, hogy a beteg finom állapotváltozásait is felismerje és szállítás alatt is az aktuális állapotnak megfelelően kezelje. Mérgezés vagy annak gyanúja esetén sohasem szabad a beteget a helyszínen hagyni!

Véletlen balesetnél rábeszéléssel, suicid kísérlet esetén — ha másképpen nem megy — akár rendőri segítséggel is gyógyintézetbe kell a beteget szállítani. A helyszíni ténykedések sorrendjét a A CO szén-monoxid-haemoglobin COHb képzésével, a cián a légzőferment bénításával, a klór, a foszgén és a nitrózus gázok a légzőfelület nagyfokú csökkentésével járó toxikus tüdőoedema révén.

A mérgező gázok töményen belélegezve többnyire reflektorikus légzésbénulást, így halált okoznak; a cián és a kénhidrogén kisebb koncentrációban is. Egyes gázok mennyit mérgező koncentrációban, hosszú időn át belélegezve éppen olyan súlyos mérgezést okozhatnak, mint nagy töménységben, rövid idő mennyit mérgező.

Néhány gázt igen kis koncentrációban elvileg korlátlan ideig elviselünk, minden kimutatható károsodás nélkül például CO. Nagy koncentrációban belélegezve glottis- és bronchusgörcsöt, perceken belül fulladásos halált okoz. Kisebb koncentrációban könnyezés, nyál- és orrfolyás, dyspnoe, fuldokló köhögés, mellkasi fájdalom, véres köpet, glottisgörcs, majd gyorsan kialakuló glottisoedema a jellemző. Néhány óra múlva esetleg tüdőoedema, toxikus pneumonia alakul ki. Sok esetben tüdőoedema súlyosbítja a kórképet.

A vesetubulusok eltömeszelődése oliguriához, anuriához, majd uraemiához vezet. Inhalatiós mérgezés féregirtásra használatos ciángáztól. Per os mérgezés amigdalint tartalmazó keserűmandula vagy barackmag fogyasztásakor. Galvánozásnál, a fémiparban, a fényképészetben kiterjedten használt ciánsók gyakran használt sói közül a kálium-cianid véletlen vagy suicid célú bevétele. Nitrogéntartalmú szerves anyagok égésekor paraziták a tüdőben tünetek cián és mérgező szerves cianidok belégzése.

Bármilyen formában jut a cián a szervezetbe, a mérgezést mindig a HCN okozza, amely a barackmagból vagy a keserűmandulából ugyancsak a magban található emulzin hatására keletkezik, kálium-cianidból pedig a gyomorsósav hatására hasad le. A keserűmandula-szagú méreg a a bőrben élő paraziták felszívódva a citokrómoxidázt bénítja, és ezzel képtelenné teszi a szövetek sejtjeit az oxigén felvételére. Az oxidatív foszforiláció gátlása miatt súlyos lactatacidosis alakul ki.

A postmortalisan is élénkpiros vér az oka annak, hogy a ciánmérgezett cadaveren élénkpiros hullafoltok láthatók. A mennyit mérgező lefolyása négy stádiumra osztható: —prodromalis; —convulsiv; —paralyticus. Súlyos mérgezés esetén e stádiumok nem figyelhetők meg, mert a mérgezett a méreg belégzésének pillanatában hirtelen összeesik és meghal.

Kevésbé súlyos esetben, kis mennyit mérgező HCN belégzésekor vagy amigdalint tartalmazó magvak fogyasztásakor a stádiumok egymásba folyva követik egymást. Ilyenkor a tünetek: hyperaemiás mennyit mérgező, könny- és nyálfolyás, hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, fülzúgás, mellkasi szorító érzés, dyspnoe.

Az eszméletlenség és a csaknem ezzel egy időben jelentkező convulsiók már a súlyos mérgezés mennyit mérgező kezeletlen esetben várható a paralyticus szak és a halál. A gáztérbe megfelelő! A gyomormosás végén szondán át 3 dl vízben 1 evőkanál nátrium-szulfátot oldva, ebben szuszpendált 2 evőkanál Carbo medicinalist töltünk a gyomorba.

mennyit mérgező

Ezzel nemcsak időt nyerünk a további kezeléshez, hanem várható, hogy az oxigén nagy feleslege a tömeghatás útján leszorítja a ciánt a légzőfermentről az eljárás csak kisegítő szükségmegoldás.

Fontos, hogy a normális nyomású O2 inhalatiója hatástalan, alkalmazása értelmetlen, felesleges időpazarlás!

  • Kónya Judit, családorvos Magyarországon, főleg a keleti országrészben, az európai átlagnál jóval gyakoribb a leggyakrabban szélvédőmosó folyadékként használt etilén-glikollal történő mérgezés.
  • Paraziták tünetek kezelése
  • Egyensúlyzavarok Egyes gombák súlyos máj- és vesekárosodást vagy halált is okozhatnak!
  • Szén-monoxid-mérgezés – Wikipédia

A ciánt a légzőfermentről leszakítja, vele komplex kötést alkot, és mennyit mérgező széklettel, illetve mennyit mérgező vizelettel atoxikus formában eltávolítja a szervezetből.

A methaemoglobinhoz a ciánnak kisebb ugyan az affinitása, mint a citokrómoxidázhoz, de ha a vérben jelentős a methaemoglobin-koncentráció, a tömeghatás törvényének megfelelően az arány nagy mennyiségű cián-methaemoglobin és kevés citokrómoxidáz-cián irányába tolódik el. Mint redoxikatalizátor gyorsítja a methaemoglobin visszaalakulását haemogiobinná, amelyhez a cián nem kötődik, és így szabaddá válik. Újabb közlemények antidotumként a nagy dózisban adott hydroxocobalamin kedvező hatásáról számolnak be, ugyanis a szervezetben lévő ciánt megkötve cyanocobalaminná Bvitaminná alakul.

A mezőgazdaságban rágcsálóirtásra, csávázásra használják cink-foszfid vagy alumínium-foszfid formájában, amelyből mennyit mérgező talaj nedvessége hatására foszfor-hidrogén szabadul fel. Igen toxikus gáz, elsősorban a nagy oxigénigényű szerveket tüdő, agy, máj, vese, szív károsítja. A mérgezés két fázisban zajlik. Az első fázisban a légutakat izgatja, köhögés, dyspnoe lép fel, majd rövid lappangási idő után fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, gyomortáji fájdalom, esetleg hasmenés, ezt követően eszméletlenség, convulsiók; majd shock, tüdőoedema és légzésbénulás tüneteivel halál következhet be.

Nagy koncentrációban belélegezve légzésbénulás következtében azonnal halálos. A második fázisban — amely túlélés esetén az elsőt 1—2 nappal követi — a száj-garatban pontszerű bevérzések keletkeznek, majd icterus alakul ki.

Ez súlyos májkárosodás, atrophia hepatis flava jele, ami néhány napon belül mennyit mérgező vesekárosodással együtt hepatorenalis syndroma halálhoz vezet.

mennyit mérgező

A kimenetelt végzetessé teheti hypoglykaemia, dysproteinaemia, prothrombinszint-csökkenés és haemorrhagiás diathesis is. A legveszedelmesebb mérges gázok közé tartozik.

A fagyálló (etilén-glikol)-mérgezés

Mennyit mérgező egyébként nem mérgező freongázból — amely a sprayk hajtógáza — foszgén szabadul fel, ha izzó felületre kerül. Ingerhatása gyenge, mivel kevéssé vízoldékony. Vízben sósavra és szénsavra bomlik, de a foszgénhatás a teljes molekulához kötött.

Elektíve hat az alveolusok epitheljére és a tüdőkapillárisok endothelsejtjeire, aminek következtében ezek permeabilitása nő, plasma lép ki a kapillárisokból az alveolusokba, toxikus tüdőoedema alakul ki, majd anoxia vet véget a beteg életének.

Ha sikerül megállítani a plasmakiáramlást és a beteg oxigenizációját fenntartani, az alveolusokból megindul a plasma visszaáramlása az érpályába. A foszgén tömény belégzése bronchusgörcs következtében 1—2 percen belül fulladásos halált okoz.

Kisebb koncentrációban belélegezve könnyezés, köhögés, retrosternalis és epigastrialis fájdalom keletkezik. A hyperaemiás, duzzadt nyálkahártyával kialakuló bronchitis 1—2 nap alatt spontán gyógyul.

Típusos, súlyos mérgezésben enyhe kezdeti tünetek, majd 5—10 vegyes mikroflóra férfiak kenetében panaszmentes lappangási idő után, gyakran az éjszakai órákban, hirtelen nehézlégzés és cyanosis támad.

A légzés felületes és szapora ún. Nyugtalanság, majd apathia észlelhető. A cyanosis egyre fokozódik, a beteg véreshabos köpetet ürít, állapotának fokozatos romlása párhuzamos a légzőfelületet mennyit mérgező tüdőoedema növekedésével. Szigorúan hordágyon szállítva a tünetmentes szakban is mozgás- sőt beszédtilalom mellett kell eltávolítani a gáztérből a mérgezettet.

Legfontosabb az abszolút nyugalom, ugyanis a foszgén belégzéskor csak a működő alveolusok falát és mennyit mérgező itt futó kapillárisokat támadja meg! A baleset helyszínén és a szállítás alatt a beteget félülő helyzetbe kell hozni! Légzésbénulás esetén eszközös lélegeztetés szükséges.

Belélegezve a nyálkahártyán szem kötőhártyája, légutak, tüdő a vízzel kénessavat képez, amely mennyit mérgező, a tüdőben tüdőoedemát okoz. A kénessav a szervezetben szulfátokká oxidálódik és a vizelettel távozik. Lásd a klórgázmérgezést. Megegyezik a klórgázmérgezés terápiájával.

Ezek a gombamérgezés tünetei

Megtalálható ezenkívül bányákban, barlangokban, vegyi gyárak emésztőgödreiben, mennyit mérgező stb. Belélegezve a nedves nyálkahártyán Na2S képződik belőle, amelynek erős lokális izgató hatása van, másrészt a ciánhoz hasonlóan bénítja a légzőfermentet, és belső fulladást okoz.

A kénhidrogén in vivo nem kötődik a haemoglobinhoz, postmortalisan azonban verdokromogénképződés következtében a vér szennyeszöld színűvé válik; ez okozza a jellemző élénkzöld hullafoltokat. Kis koncentrációban izgatja a szem kötőhártyáját és az orr-gége nyálkahártyáját, könnyezést, orrfolyást, köhögést okoz.

Nagyobb töménységben belélegezve fél órán belül fejfájás, szédülés, hasmenés, később dysuria jelentkezik. Súlyos esetben eszméletlenséget, rövid idő alatt halált okoz.

Szén-monoxid-mérgezés

Ehhez műszaki mentés szükséges, mert csak légzőkészülékkel szabad az aknába vagy csatornába hatolni. Védőfelszerelés nélkül a gáztérbe menni életveszélyes, ezért tilos! A methaemoglobin kompetitíve megköti a hidroszulfid-aniont, ezáltal a citokrómoxidáz reaktiválódik. Szúrós szagú, sárgászöld gáz.

Dr. Bánki György - A bántalmazó, nárcisztikus, pszichopata, mérgező kapcsolatok dinamikája

Belélegezve a nyálkahártyákon kötőhártyán, légutakon vízzel sósavat képez, nyálkahártya-izgalmat és toxikus tüdőoedemát okoz. Súlyosságuk a belélegzett gáz koncentrációjától függ.

Nagy koncentráció esetén glottis- és bronchusgörcs révén perceken belül fulladásos halált okoz. Közepesen súlyos mérgezésben glottisgörcs csak a következő légvételigmajd görcsös köhögés, ún.

Néhány óra múlva tüdőoedema, mennyit mérgező alakulhat ki. Műszaki mentés! Keletkeznek filmek égésekor; robbanáskor mint az explóziós gáz alkotórészei; salétromsavnak fémekkel, szerves anyagokkal való érintkezésekor; a vegyiparban nitráláskor; zárt, szűk légtérben hegesztéskor magas hőre a levegő oxigénje és nitrogénje nitrogén-oxiddá egyesül ; silógödörben silótakarmányból fermentatív úton. Belégzéskor a gáz a nyálkahártyákon szem, légutak, tüdő lévő nedvességgel salétromsavat és salétromossavat képez, amelyek kis koncentrációban is tüdőoedemát okoznak.

Ezenkívül methaemoglobin képződik és nitrithatás érvényesül. A mérgezés súlyossága nemcsak a belélegzett gáz mennyiségétől, töménységétől, az expozíció időtartamától, hanem a különböző nitrogén-oxidok arányától is függ. Lokális izgalmi tünetek köhögés, könnyezés csak nagyobb töménység esetén jelentkeznek, kisebb koncentrációban nem vagy alig észrevehetően. Így a 2—10 órás lappangási idő alatt a betegnek nincs betegségtudata, sőt ha a mennyit mérgező veszélyre figyelmeztetik, legtöbbször nem hiszi el.

Jellemző lehet már a lappangási idő alatt a citromsárga köpet, amely xantoproteintől származik.

mennyit mérgező

Később a köpet barnás, majd véres lehet. A beteg arca a nitrithatás miatt kipirulhat, vagy a methaemoglobinaemia miatt cyanoticus, esetleg palaszürke árnyalatú lehet. A nitrózusgáz-mérgezés négy típusban jelentkezhet: 1. Tömény gáz belégzése után következik be, direkt savhatásként; a belégzés után azonnal fuldoklás, convulsiók, apnoe következik parazitakezelő generátor és a beteg meghal.

Irreverzíbilis típus. Reverzibilis típus. Rövid expozíció esetén alakul ki. Mennyit mérgező nem fejlődik ki. A tünetek a szabad levegőn hamar elmúlnak.

Klasszikus típus. Közvetlenül a belégzés után köhögés, mellkasi szorító érzés, hányinger, hányás jelentkezik, de a beteg hamar panasz- és tünetmentessé válik. Kis koncentráció esetén az azonnali tünetek hiányozhatnak is. Leggyakrabban 6—12 órás panaszmentes lappangási idő után heves, görcsös köhögési roham, dyspnoe, cyanosis, szorongás, félelemérzés, tachycardia, subfebrilitas, citromsárga, majd rubiginosus, véres köpet jelenik meg, majd a toxikus tüdőoedema fulladás és keringési elégtelenség következtében halálhoz vezet.

A teendők megegyeznek a foszgénmérgezésnél leírtakkal, methaemoglobinaemia esetén az ellátást metilénkékkel 5—10 ml iv. Borospincék, emésztőgödrök és silómedencék alján halmozódik fel. A gáz mennyit mérgező nemcsak úgy következhet be, hogy valaki gázzal telt helyiségbe lép, hanem úgy is ez a gyakoribbhogy a szén-dioxiddal félig telt helyiségben, ahol esetleg már hosszabb ideje dolgozik, valamiért lehajol, s így a mélyebb részen elhelyezkedő tömény gázt lélegzi be.

Ennek gyakran a beteg segítségére siető elsősegélynyújtók is áldozatul esnek, amikor a földön fekvő beteghez lehajolnak. Tömény gáz belégzése azonnali halált okoz.

  • Ezek a teendők mérgezés esetén
  • Hogyan lehet megszabadulni a paraziták népi módszereiről
  • Mérgezés esetén veszélyeztetettebbek a csecsemők, gyermekek, várandós anyák, az idősek és a légzési problémákkal küzdők.
  • Gombamérgezés tünetei és kezelése - HáziPatika

Oxigén híján hyperventilatio. Könnyen áthatol a falakon, a mennyezeten, földrétegen. Tisztán laboratóriumban mennyit mérgező elő, mennyit mérgező sokféle gázban megtalálható: a világítógáz, a széngáz, a mennyit mérgező, a generátorgáz jelentős mennyit mérgező tartalmaz CO-t. A földgázban nincsen CO, de tökéletlen égésekor keletkezik, ilyen módon okozhat CO-mérgezést. A gázcserére alkalmatlan haemoglobin COHb képződése következtében hypoxaemia keletkezik, ennek minden következményével.

mennyit mérgező

Emellett különböző enzimeket is gátol a CO katalázokat, oxidázokat, transzaminázokat. A tüdőn át jut a szervezetbe, és azon keresztül változatlanul távozik. A belélegzett CO kb. A leggyakrabban előforduló gázmérgezések egyike. A mérgezésnek négy szakasza ismeretes: 1.

mennyit mérgező

Kábulási szak. Halántéktáji lüktető fejfájás, fülzúgás, szédülés, hányinger, hányás, kábultság, zavartság, esetleg izgatottság. Jellegzetes lehet, de nem következetesen megjelenő tünet a bőr cseresznyepiros színe. Coronaria-betegeken angina, esetleg akut myocardialis fotó gyógyszer férgek számára alakulhat ki. Az alsó végtagokon kezdődő és később itt kifejezett izomgyengeség a jellemző elkülönítési szempontból is fontos.

Ezek a teendők mérgezés esetén

Convulsiós szak. Eszméletlenség, a felső végtagok hajlítóizmainak fokozott tónusa, majd görcse, trismus, később az egész testre kiterjedő tonusos-clonusos görcsök jelennek meg.

Ritmuszavarok léphetnek fel, hypotonia észlelhető. A beteg a székletét maga alá bocsátja. Hányás, aspiratio és trismus együttesen a magára hagyott, illetve későn megtalált beteg biztos halálát jelenti. Asphyxiás, fulladásos, másként bénulásos szak. Eszméletlenség, teljes areflexia, tónustalan izomzat, légzésbénulás, majd halál jellemzi. Gyógyulási szak vagy maradandó agyi elváltozások szaka.