Drotfereg kukorica


Hírek, szakcikkek Kukorica talajlakó kártevői Miután visszavonták szinte az összes rovarölő csávázószert a piacról, a gazda döntései egyre fontosabbá válnak a sikeres kukorica termesztéshez.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

Két fontos talajlakó rovarkártevő okoz súlyos károkat a kukoricában, amelyek ellen vetéskor tudunk védekezni. Ám a vetést megelőző tervezés időszaka is ugyanilyen fontos, ha nem még fontosabb. Gondolunk itt a hibrid megválasztására, drotfereg kukorica terület kiválasztására, a vetőgépre felszerelt talajfertőtlenítő diffúzor használatára, illetve a vetésidő megválasztására.

Korábban, kb. Ma már szinte az egész ország területén megtalálható.

Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői

Kukoricabogár drotfereg kukorica Egynemzedékes faj, melynek tojása telel drotfereg kukorica talajban és az abból kikelő lárva a kukorica gyökereit, támasztó gyökereit rágja. Ezáltal a kukorica megdőlését okozza.

tabletták a paraziták számára univerzális a paraziták sávja

Ilyenkor a termés betakarítása nehezebb, a talajjal érintkező csöveken gombás fertőzések jelenhetnek meg, tehát a termés mennyiségi és minőségi csökkenésére is számítanunk kell. A kifejlett bogár a kukoricacsövön, annak friss bibeszálaival táplálkozik, ezzel okoz terméscsökkenést, ha nagyobb számban vannak jelen, illetve, ha a bibeszálat még a szem termékenyülése előtt rágja el. Az elsődleges kár azonban a drotfereg kukorica gyökérkártétele.

gyógynövények gyűjteménye 7 férgektől gyogynoveny belfereg ellen

Kukoricabogár által károsított kukoricagyökér Kukoricabogár elleni védekezés Az ellene való védekezés a terület kiválasztásával kezdődik. Ahol előző évben kukorica volt és a virágzás idején sok kukoricabogár imágót láttunk, vagy már akkor is nagy volt a károsítás, és most a második évben is kukoricát tervezünk oda, akkor érdemes talajfertőtlenítőszert használni vetéssel egymenetben.

Ha harmadik éves kukoricát tervezünk, akkor szinte kötelező a vetéssel egy menetben történő védekezés.

Egy alattomos kártevő: a drótféreg

A vetésidő sem mindegy a kukoricabogár elleni sikeres védekezés szempontjából! Nagyon korai vetés esetén hiába használunk vetéskor talajfertőtlenítőt, mire a kukoricabogár lárvák kikelnek a tojásokból és károsítani kezdenek, annak hatása már elmúlik.

A drótféreg a pattanóbogár Agriotes lárvája, amely rovarnemzetségből több faj is károsít Magyarországon. Növényvédelmi szempontból jelentőségük ugyanaz. A drótféreg a talajban több évig fejlődik.

tabletták férgek dirofen használatához szájszag vas íze

Így egymás utáni években is számolnunk kell jelenlétével. A bogár férgek a fej kezelésében népi gyógyszerekkel céljából előnyben részesíti a füves kaszálókat, gyepeket. Frissen feltört gyep után szinte biztos a kártételük.

szájszag az emberben ürülékkel milyen pirulákat kell inni a körféreggel

A drótféreg nagy lárvaegyedszám esetén súlyos tőhiányokat okoz. Megrágja már a magot is és a csíranövényt. Ennek következtében a kukorica ki sem kel vagy kelés után elpusztul.

Nem kíméli a napraforgót és a búzát sem.

Drótféreg által károsított napraforgó Drótféreg által károsított búza Drótféreg elleni védekezés: Vetés előtt a tervezett területen érdemes ásóval néhány helyen felvételezni a drótférgek egyedszámát és ez alapján dönteni a talajfertőtlenítőszer használatáról.

Diffúzor alkalmazása: a vetőgép talajfertőtlenítő drotfereg kukorica kijuttató egységére szerelhető úgynevezett diffúzor, vagy fishtail halfarok.

rossz lehelet és fájó íny mérgező valós vélemények ára és hol

Amely a vegyszert úgy irányítja, hogy az ne csak a magbarázda aljába hulljon, hanem annak falát is befedje, így amikor a vetőgép összezárja a barázdát, a vegyszer nemcsak alul lesz, hanem a magot körülveszi, felette is ott marad és a csíranövényt növekedés közben is védi, szinte amíg el nem éri a talajfelszínt.

A megmaradt védekezési lehetőségek közül az elérhető talajfertőtlenítő szer így tudja legjobban kifejteni drotfereg kukorica. Hibridválasztás: a jó kelési eréllyel rendelkező hibridnek megint az az előnye, hogy gyorsan kinő a drótféreg foga alól, vagyis kevesebb idő áll a drótféreg rendelkezésére a csíranövény károsítására.